Pe 6 martie, credincioşii prăznuiesc Moşii de iarnă, sărbătoare, care mai este cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților. Moșii de iarnă marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Sâmbătă este o zi importantă pentru creștinii ortodocși, Moșii de iarnă, sărbătoare care precede postul Paștelui. De Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor, în funcţie de obiceiurile zonei în care trăiesc, gospodinele pregătesc colivă şi colaci, sarmale, ciorbă sau plăcinte, pe care le dau de pomană alături de lumânări aprinse.
Pentru pomenirea morților la biserică, enoriașii duc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ, pentru a fi slujite de către preoți.
Potrivit datinelor străvechi, tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne.
Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide în a doua duminică după Paște.