Reprezentanţa Comisiei Europene în România împreună cu echipa de la Spaţiul Publicul European vin în sprijinul elevilor care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureatul și publică opt filme cu recomandări pentru probele scrise. Este vorba despre recomandări pentru examenele la Limba și Literatura Română și Matematică.
Subiecte ca „Atenție la neatenție”, „Tips&Tricks” sau „BAC de 10” pot fi urmărite, în perioada 7-20 iunie, pe paginile de Facebook ale Reprezentanței Comisiei Europene în România și ale Spațiului Public European.
Fiecare film, susţinut de elemente grafice, conține sfaturi oferite de profesori și exemple de rezolvare a celor mai dificile tipuri de subiecte, cât și detalii despre baremul de corectare.
Pentru absolvenţii de gimnaziu – săptămâna 7-13 iunie:
- Atenție la neatenție: cum obținem punctaj maxim la exercițiile de algebră
- Tips&Tricks: cum ne împrietenim cu subiectele de la Română
- Secretele rezolvării problemelor de geometrie
- Cum abordăm cele mai dificile subiecte de la Limba și Literatura Română
Pentru absolvenții de liceu – săptămâna 14-20 iunie:
- Algebra la Bac – sfaturi și modele de rezolvare a unor exerciții
- #BACDE10 – Puncte importante la Română și greșeli frecvente
- Geometria nu e de speriat
- Cum redactăm cea mai bună lucrare la Limba Română
Primele materiale pot fi vizionate acum pepaginile de Facebook ale Spaţiului Public European şi ale Reprezentanţei Comisiei Europene în România, accesând hyperlink-urile.
Potrivit Monitorului educaţiei şi formării din 2020, procentul elevilor cu un nivel scăzut de cunoștințe la citire, matematică și știință este foarte mare și situația nu s-a îmbunătățit.
Programul privind evaluarea internațională a elevilor al OCDE din 2018 (PISA) indică faptul că 40,8 % dintre elevii români de 15 ani au avut dificultăți de înțelegere a textelor cu o lungime și complexitate moderate sau a materialelor cu care nu erau familiarizați.
Un procent de 46,6 % au avut dificultăți de interpretare și de recunoaștere a modului în care se pot reprezenta matematic unele situații simple, iar 43,9 % nu aveau un nivel de cunoștințe de bază în domeniul științei. Acest nivel scăzut de cunoștințe este printre cele mai ridicate din UE și reprezintă aproximativ dublul mediei UE (22,7 % pentru citire, 22,9 % pentru matematică și 22,3 % pentru știință).
În toate cele trei domenii, media PISA a elevilor români a fost cu aproximativ 60 de puncte sub media UE, echivalentul a un an și jumătate de școlarizare.