Închisă de aproape 60 de ani şi declarată monument istoric de clasă A, închisoarea de la Râmnicu Sărat a primit joi, 7 Aprilie, o vizită extrem de importantă în drumul spre reabilitare.
La Râmnicu Sărat, au ajuns în cursul zilei de joi, preşedintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Şandru, Ștefan Bosomitu, expert IICCMER și Ștefan Rădulică, managerul proiectului Memorialul „Închisoarea Tăcerii”, unde, însoțiți de primarul municipiului, Sorin Cîrjan și de viceprimarul Florin Nicolae, au vizitat fosta închisoare comunistă aflată în patrimoniul IICCMER.
Nu voi apela niciodată la povestea „grelei moșteniri”, fiindcă sunt învățat să accept provocările, și nu voi vorbi decât despre mandatul meu. Am convingerea că viitorul Memorial, integrat ca obiectiv de investiții prin PNRR, va reprezenta un reper aparte pe harta muzeală și turistică a României. Tot aici va funcționa și un important centru educațional despre regimul comunist și crimele sale.
Mă bazez pe implicarea directă a domnului Alexandru Muraru, Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, pe susținerea instituțională, deja arătată, a domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, pe interesul manifest de realizare a acestui obiectiv probat de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Dezvoltării și Companiei Naționale de Investiții, Consiliului Județean Buzău și Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat.
Situația fostei închisori nu va rămâne așa. Am obținut Ordinul Ministrului Culturii pentru declasarea construcțiilor parazitare (urmează avizele pentru demolarea acestora), avem pregătită toată documentația pentru intervenția la acoperișul prăbușit în primăvara lui 2020, precum și suma de 9 milioane de euro alocată prin PNRR pentru realizarea Memorialului, proiect care va începe în primăvara anului 2023, urmând a fi finalizat în 2026.
o spun clar și fără înconjur, mandatul meu se identifică, practic, cu acest proiect, sunt perfect conștient de această realitate. Și voi fi responsabil în consecință.
Transmite președintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Şandru.
În următoarele două săptămâni, o delegație guvernamentală va fi prezentă la Râmnicu Sărat.