Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, formularul prin care părinţii îşi pot da consimţământul pentru testarea elevilor

Elevii care prezintă simptome COVID-19, în timpul orelor de curs, vor putea fi testaţi dacă părinţii duc în prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat. Dacă părintele nu își exprimă acordul pentru testare, acesta va lua legatura cu medicul de familie.

Ministerul Sănătății recomandă testarea elevilor cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil,.

Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să aducă în prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat.

„Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi. Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimţământul, care poate fi descărcat aici:http://bit.ly/consimtamant_test”, au transmis reprezentanţii Ministerul Sănătăţii.

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alte simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, dar si colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.