Recomandările pompierilor pentru noaptea de Înviere. „Nu lăsaţi lumânările aprinse nesupravegheate”

Ce recomandă pompierii pentru noaptea de Înviere. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a luat o serie de măsuri pentru diminuarea posibilităţilor de producere a unor incidente în perioada Paştelui. 

Pentru evitarea producerii incidentelor atât pe timpul manifestărilor religioase, cât și în locuințe, ISU Buzău recomandă cetățenilor adoptarea următoarelor măsuri: 

  • În noaptea de înviere credincioşii trebuie să ţină lumânările aprinse cât mai departe de haine şi de materialele combustibile, de asemenea evitându-se deplasarea cu lumânări aprinse în autovehicule;
  • Pe timpul slujbei uşile de acces vor rămâne obligatoriu în poziţia deschis;
  • La sfârşitul slujbei se va efectua un control riguros pentru înlăturarea oricăror surse de incendiu;
  • Parcarea autoturismelor din vecinătatea lăcaşurilor de cult se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru intervenţie.

Atunci când folosiţi candele ori lumânări:

  • Fixați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură. Vasele metalice în care sunt fixate lumânările pot topi suprafeţele din material plastic pe care sunt aşezate;
  • Asiguraţi-vă că lumânarea stă vertical şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să lase să cadă picături de ceară fierbinte;
  • Nu amplasaţi lumânările aprinse aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare);
  • Aveţi grijă să nu amplasaţi lumânările aprinse sau candela în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii/a se răni;
  • Stingeţi întotdeauna lumânările/candela înainte de a le muta;
  • Nu lăsaţi lumânările/candela aprinse nesupravegheate: stingeţi-le pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră.

De asemenea, pompierii execută instruiri cu personalul bisericesc, ocazie cu care vor fi prezentate măsurile care trebuie respectate înainte, pe timpul și după terminarea slujbelor, astfel încât aceștia, la rândul lor, să le transmită și enoriașilor.

În plus, în Noaptea de Înviere vor fi dislocate echipaje de pompieri ce vor
asigura intervenția de la fața locului și vor fi pregătite permanent să intervină în cazul producerii unor situații de urgență sau pentru acordarea primului ajutor medical.

Printre obiectivele asigurate la fața locului se numără Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Mănăstirea Ciolanu și Zona de agrement Haleș-Ciolanu, celelalte zone de interes fiind asigurate de pompierii de la bază.