Brățări electronice pentru agresori. Lege adoptată de Camera Deputaților

Parlamentarii români au adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi executorii penale. Mai exact, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. 

Proiectul de lege prevede înființarea unui Sistem Informatic de Monitorizare Electronic (SIME), al cărui rol va fi de a gestiona situația suspecților care sunt cercetați sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Brățările electronice ar putea fi puse și pe gleznele celor împotriva cărora se emite un ordin de protecție, dar și pentru supravegherea de la distanță a unor deținuți.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepție, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

În cazul persoanei protejate, acesteia i se va pune la dispoziţie un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generării unor alerte privind apropierea sub distanţa prestabilită a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

Cheltuielile pentru dezvoltarea, administrarea, funcționarea, mentenanța și operarea acestui sistem se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Inspectoratului General al Poliției Române și al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Brățările electronice ar putea descuraja agresorii pe numele cărora sun emise ordine de protecție să nu le mai încalce. Cele mai multe încălcări ale acestor ordine sunt cele emise împotriva bărbaților și în favoarea partenerelor lor de viață.

sursa foto: Sindicatul Europol