VIDEO| 17 ani de la tragedia de la Mihăileşti. Cei șapte pompieri, comemorați.

Astăzi se împlinesc 17 ani de la tragedia de la Mihăileşti, cel mai mare dezastru produs pe şoselele din România. Un camion cu azot a explodat pe drumul European 85, la Mihăileşti, în judeţul Buzău, deflagraţia soldându-se cu 18 morţi şi 13 răniţi.

Ziua de 24 mai 2004 va rămâne una dintre cele mai triste amintiri din istoria pompierilor  buzoieni. Astăzi au fost comemorați cei șapte pompieri care acum 17 ani și-au pierdut viața în tragedia de la Mihăilești. În amintirea acestora, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a organizat o manifestare comemorativă la monumentul din localitatea Mihăilești.

„Chiar dacă a trecut mult timp de la tragedie, nu vom uita niciodată faptele de eroism și sacrificiul suprem făcut de colegii noștri. Noi, pompierii, transmitem condoleanțe familiilor îndurerate, iar comemorarea evenimentului ne va aduce întotdeauna sentimente de glorie eternă față de eroii căzuți în acest eveniment tragic, maior post mortem – Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem – Necula Romeo, sublocotenent post mortem – Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem – Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem – Stan Silviu, sublocotenent post mortem – Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem – Oprea Florentin Valentin.” transmite ISU Buzău.

În dimineața de 24 mai 2004, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului la Mihăilești – Buzău. Ceea ce părea un banal accident de circulație, fără victime, s-a transformat, în doar câteva clipe, într-un măcel. Un camion cu o încărcătură periculoasă, 23 de tone de azotat de amoniu, s-a răsturnat în șanț. Cabina a luat foc și, în scurt timp, la fața locului au venit ajutoare.

Nici unul dintre oamenii care se aflau lângă camionul ieșit de pe șosea nu a realizat pericolul care îi pândea. La ora 5.47, o explozie nimicitoare a luat 18 vieți. Victime au fost pompierii, sătenii veniți să dea o mână de ajutor, șoferul autotrenului, craioveanul Florin Marcu și jurnaliștii Elena Popescu și Ionuț Barbu.

Vinovații au primit câte 4 ani de închisoare

Vinovații au primit câte 4 ani de închisoare. Cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia de la Mihăileştiau fost condamnaţi definitiv, pe 3 martie 2008, la câte patru ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Galaţi. Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în accident, Ney Transport SRL, respectiv Mihtrans SRL, fuseseră condamnați tot la câte patru ani de închisoare cu executare și de Judecătoria Focșani. Ei au făcut apel și au fost achitați de Tribunalul Vrancea. În urma recursului făcut de procurori și de 37 de părți civile din dosar, Curtea de Apel Galați a decis condamnarea.