Militarii veterani și militarii răniți în teatrele de operații, se vor putea trata într-un centru modern de recuperare. În România se va construi primul Centru de Refacere fizică și psihică a persoanelor cu probleme medicale și sociale, din rândul militarilor precum și membrilor familiilor acestora. Este primul proiect de acest fel al unei organizații militare, din România, ce are ca ţel RECUPERAREA.
Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, este cea mai mare asociație de militari din România, ce are ca scop acordarea de sprijin membrilor și persoanelor cu probleme medicale și sociale deosebite, din rândul militarilor activi, veterani și veteranilor în activitate, pensionați, în rezerva sau retragere, precum și membrilor familiilor acestora și urmașilor acestora: soț, soție și copii.
Principalul obiectiv al asociației A.M.V.V.D este construirea primului Centru de Recuperare și Refacere din România, primul proiect de acest fel al unei organizații militare, având ca scop recuperarea fizică și psihică a militarilor veterani și a militarilor răniți în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan, cât și a celorlalți membri ai asociației, unde vor avea parte de tratament nediscriminatoriu și respect.
Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România, va fi construit lângă Mănăstirea Dealu, judeţul Dâmboviţa, ce va cuprinde un teren de aproximativ 10 hectare, cu două clădiri și o suprafață utilă de aproximativ 20.000 mp. Centrul va fi specializat în îngrijirea veteranilor cu afecțiuni medicale în secții de traumatologie, ortopedie, neurologie, psiho-psihiatrie, medicină internă și cardiologie. Proiectul prevede, de asemenea, înființarea unei baze sportive moderne și a unei baze de agrement și relaxare.
O victorie remarcabilă a asociației este deja intrarea în vigoare a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.
În municipiul Buzău, o echipă tânără şi implicată, a readus la viaţă „Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi” care, foarte mulţi ani, a fost în umbră, iar acum îl are ca președinte pe Simion Marius-Codruț, veteran al Teatrului de Operații din Bosnia, în prezent îşi desfăşoară activitatea în Ministerul Afacerilor Interne şi are dorinţa să reprezinte interesele veteranilor din toate sistemele de apărare.
Codruţ nu este singur, ci are alături două ajutoare de nădejde, cu care se mândreşte. Este vorba despre vicepreședintele, Daniel Nadoleanu, veteran care promovează imaginea armatei de câțiva ani, fiind redactor al emisiunii militare ProPatria, respectiv vicepreședintele, Bogdan Dragomir, militar rănit în Afganistan, care a reprezentat România la Jocurile Invictus, înfiinţate de prinţul Harry cu scopul de a sprijini reabilitarea fizică şi psihică a militarilor şi veteranilor răniţi .
Principalul obiectiv al tinerei echipe este de a uni marea familie a veteranilor din Teatrele de Operații din Garnizoana Buzău, a 2-a mare Garnizoana a României.
Persoanele care doresc mai multe informaţii, pot accesa site-ul AMVVD BUZĂU.