Un nou contract, un nou vaccin anti-COVID: Comisia Europeană a aprobat contractul cu Novavax, care prevede achiziţia a 100 de milioane de doze vaccin

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, un al șaptelea acord preliminar de achiziție încheiat cu compania Novavax, pentru a asigura accesul la un potențial vaccin împotriva COVID-19, care prevede achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu posibilitatea de suplimentare cu 180 de milioane de doze.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, contractul extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Phizer, CureVac, Moderna, Valneva.

„Pe măsură ce noi variante de coronavirus se răspândesc în Europa și în întreaga lume, acest nou contract cu o companie care își testează deja vaccinul cu succes împotriva acestor variante reprezintă o garanție suplimentară pentru protecția populației noastre. Acesta consolidează și mai mult portofoliul nostru amplu de vaccinuri, în beneficiul europenilor și al partenerilor noștri din întreaga lume.” a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul Novavax împotriva COVID-19 este deja în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente în vederea unei eventuale autorizații de introducere pe piață.

Comisia a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în crearea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona întreaga Uniune Europeană.