La mulți ani, Râmnicu Sărat! Orașul a împlinit astăzi 582 de ani de la prima atestare.

Pe 8 septembrie 2021 se împlinesc 582 de ani de la prima atestare documentară sub acest nume a oraşului Râmnicu Sărat. Prima mențiune documentară apare într-un privilegiu comercial acordat de Voievodul Vlad Dracul, la 8 septembrie 1439, în care precizează:

În Cristos Dumnezeu prea credincios și prea-pios și de Cristos iubitor și de Dumnezeu uns și singur stăpânitorul Ion Vlad Vodă cu mila lui Dumnezeu și cu Dumnezeiasca buna voință stăpânind și domnind peste toată țara Ungrovlahiei până la Mare și duce al Amlașului și Făgărașului am binevoit domnia mea și am eliberat acest hrisov al domniei mele înștiințând pe toți negustorii și pe toți oamenii care ar dori să vină în țara domniei mele din toată țara polonă, din Galiția, din Moldova să vină în pace și libertate fără nicio frică, iar vama se va plăti la Râmnic, de car câte doi florini ungurești, iar în celelalte locuri vama cea dreaptă precum plătesc și oamenii mei. Dată în Argeș iar scrisă la Târgoviște, septembrie 89, anul 1439.

B.P Hașdeu, Documente inedite în limbi străine, în Arhiva istorică a României, Vol.I, partea 1, București 1865, pag. 84-85, nr. 108

Primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, a declarat că își dorește ca orașul să devină un loc mai bun pentru fiecare râmnicean, iar cu această ocazie le-a transmis gândurile bune celor ce poartă numele Sfintei Marii.

„Ziua de astăzi, Sfânta zi a Nașterii Maicii Domnului, Ocrotitoarea orașului nostru, sa ne aducă pace, bucurii și liniște în căminele noastre! Vă doresc sănătate și împlinirea tuturor dorințelor, celor ce purtați numele Sfintei Marii și să aveți parte doar de zile fericite! Gândul meu se îndreaptă și spre acest oraș, casa a râmnicenilor, care aniversează astăzi 582 de ani de la atestarea sa documentară, dorindu-mi pentru fiecare dintre dumneavoastră, cei născuți pe aceste meleaguri, ca cetatea noastră să renască și să devină, cu fiecare an, un loc mai bun și mai frumos pentru noi toți!La mulți ani, râmniceni, La mulți ani, Râmnicu Sărat!”

Sursa foto: TurismBuzău.ro