Comisia Europeană lansează un fond în valoare de 47 de milioane euro pentru protejarea proprietății intelectuale a IMM-urilor în procesul de redresare

Comisia Europeană și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) au lansat luni un nou fond pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM), care le va oferi acestora vouchere pentru a le ajuta să își protejeze drepturile de proprietate intelectuală (PI).

Acesta este cel de-al doilea fond al UE pentru IMM-uri care vizează sprijinirea acestora în cadrul redresării COVID-19 și al tranziției ecologice și digitale pentru următorii trei ani (2022-2024).

Dacă IMM-urile doresc să se dezvolte sau să preia conducerea în domeniul noilor tehnologii, trebuie să își protejeze invențiile și creațiile, la fel ca marile companii. Ideile noi și expertiza reprezintă principala valoare adăugată pe care o avem în UE. Prin acest fond, dorim să sprijinim IMM-urile să facă față acestor vremuri deosebite și să rămână puternice și inovatoare în deceniile următoare”, a declarat vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței. 

Fondul UE pentru IMM-uri, cu un buget de 47 de milioane de euro, va oferi:

  • Rambursarea a 90% din taxele percepute de statele membre pentru serviciile de scanare a proprietății intelectuale;
  • Rambursarea a 75% din taxele percepute de oficiile de proprietate intelectuală (inclusiv oficiile naționale de proprietate intelectuală, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală și Oficiul Benelux pentru Proprietate Intelectuală) pentru înregistrarea mărcilor, a desenelor și modelelor;
  • Rambursarea a 50% din taxele percepute de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru obținerea protecției internaționale a mărcilor și desenelor și modelelor;
  • Rambursarea a 50% din taxele percepute de oficiile naționale de brevete pentru înregistrarea brevetelor în 2022;
  • Începând cu 2023, ar putea fi acoperite și alte servicii, de exemplu, rambursarea parțială a costurilor de cercetare a stadiului anterior al cunoașterii brevetului și a cererii de brevet; consultanță privată în domeniul proprietății intelectuale oferită de consilierii în proprietate intelectuală (pentru înregistrarea brevetelor, acorduri de licență, evaluarea proprietății intelectuale, costuri de soluționare alternativă a litigiilor etc.).

IMM-urile au nevoie de un set flexibil de instrumente de proprietate intelectuală și de finanțare rapidă pentru a-și proteja inovațiile. Prin urmare, pentru prima dată, noul Fond al UE pentru IMM-uri acoperă acum și brevetele. Contribuția financiară a Comisiei, care se ridică la 2 milioane de euro, va fi dedicată în întregime serviciilor legate de brevete. De exemplu, IMM-urile ar putea solicita rambursarea taxei de înregistrare pentru a-și breveta invenția într-un stat membru.