O nouă zi liberă pentru angajați, angajatorul este obligat să o acorde: ce este autorecenzarea

La recensământul populației și locuințelor din acest an, salariații care se vor autorecenza online au dreptul de a primi, potrivit regulilor stabilite, o zi liberă suplimentară de la angajator.

Acordarea acestei zile libere suplimentare este obligatorie pentru angajatori, iar data exactă în care salariatul primește timp liber trebuie stabilită de comun acord cu acesta. Etapa de autorecenzare online, care dă dreptul salariaților la o zi liberă, va debuta pe 14 martie.

Ziua liberă acordată de angajator se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare şi nu în avans. Astfel angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării online au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptăţite.

După cum stabilește OUG 19/2020, salariații “care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”.

Ziua liberă plătită trebuie acordată în cel mult 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

Recensământul din acest an se va desfăşura în perioada februarie – iulie 2022 prin colectarea datelor de la cetăţeni astfel:

În perioada februarie-martie 2022 se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative.

În perioada martie-mai 2022 se realizează colectarea online a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea online.

În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu faţă-în-faţă asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.

În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor şi locuinţelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.

În perioada august-septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date .

Ziua liberă, plătită, se acordă persoanei salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea online pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei sau pentru alte persoane.