Sprijin financiar de 2.000 de lei pentru mamele din Râmnicu Sărat, aflate în situații deosebite

Femeile aflate în situații de risc și care devin mame, beneficiază de un sprijin financiar constând în tichete sociale în valoare de câte 2.000 de lei pentru un nou născut.

Sprijinul este susținut din fonduri europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), care acoperă achiziția de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare și medicale pentru mamă și copil.

Direcția de Asistență Socială Râmnicu Sărat, identifică, verifică și întocmește prin serviciile de specialitate, listele cuprizând categoriile de cupluri mamă-nou-născut cele mai defavorizate.

În conformitate cu prevederile OUG nr. 113/2022, sunt considerate eligibile și pot beneficia, la cerere, de tichete sociale pe suport electronic, mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care se află într-una din situațiile de mai jos:

  • mamele cu dizabilități;
  • mamele aflate în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente sau care se afșă în situații deosebite de vulnerabilitate;
  • mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile;
  • mamele minore;
  • mamele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familieu acordată în baza Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • mamele cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Cererile pentru tichetele sociale pe suport electronic pentru mame și nou născuți, pentru categoriile menționate mai sus și care au domiciliul în Râmnicu Sărat sau care locuiesc în Râmnicu Sărat (în situația mamelor care nu dețin acte de identitate) se depun la sediul Direcției de Asistență Socială Râmnicu Sărat, strada Tudor Vladimirescu, nr. 35.