PSD Râmnicu Sărat- Dezbatere pe tema noului pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor

Membrii Partidului Social Democrat Organizația Municipală Râmnicu Sărat, au organizat, miercuri seară, o întâlnire în cadrul căreia au avut loc dezbateri ca urmare a campaniei naționale inițiată de Ministerul Familiei și Egalității de Șanse, pornind de la cele zece măsuri anunțate, care au drept obiectiv creșterea natalității în România.

La întâlnire au fost prezenți președintele Organizației Municipale PSD Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, vicepreședintele OFSD Râmnicu Sărat, Mihaela Popescu, coordonatorul departamentului Organizației PSD Râmnicu Sărat, Gabriel Ilie și membrii biroului politic.

În cadrul întâlnirii de miercuri seară, a fost adus la cunoștință pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor care include măsuri precum TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor, vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă, Voucher Materna pentru consultaţii şi analize gratuite pentru viitoarele mame, reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase sau program flexibil de muncă pentru părinţi.

Măsurile guvernamentale pregătite se adresează familiilor care își doresc să aibă copii, dar care amână acest moment, de cele mai multe ori din motive financiare. De asemenea, propunerile oferă un sprijin și pentru creșterea copiilor din familiile cu venituri mai mici.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a pregătit un set de zece propuneri legislative pentru susținerea familiilor și pentru creșterea natalității precum:

  1. Scăderea TVA până la 5% pentru lapte praf, scutece, mâncare pentru bebeluși (Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esenţiale pentru creşterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluşi, scutece, produse de igienă).
  2. Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă. (Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creşe sau grădiniţe particulare).
  3. Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri. (Pe modelul din alte state europene, va fi introdus un card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obţine reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracţie, restaurante sau librării. Acest card este similar cardul European pentru tineret, care va fi implementat în România, din această primăvară. Vor fi oferite gratuit tinerilor din România acest card dedicat mobilităţii tinerilor, aşa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanţiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.)
  4. Voucher Materna pentru consultaţii şi analize gratuite pentru viitoarele mame. (Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultaţiilor şi analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.)
  5. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase. (Pentru susţinerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, va fi implementat un proiect prin care pot fi reduse dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinse între 0.3% şi 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.)
  6. Protecţia mamelor care se întorc în câmpul muncii. (Propunere legislativă pentru asigurarea stabilităţii locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creştere a copilului.)
  7. Program flexibil de muncă pentru părinţi. (sprijinirea părinţilor cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil şi posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.)
  8. Voucher pentru tratamente stomatologice. (sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultaţiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.)
  9. Sprijin financiar pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. (Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinţi sunt la muncă în străinătate. În funcţie de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-şi asumă creşterea acestor copii şi poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru aceşti copii.)
  10. Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie. (Similar Concursului de proiecte studenţeşti sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câştigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcţie de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studenţeşti şi de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect”, a scris Gabriela Firea, joi pe Facebook.)

Ministrul PSD, Gabriela Firea, a declarat că este o prioritate pentru ea şi pentru colegii coaliţiei de guvernare creşterea natalităţii, în condiţiile în care ţara noastră se confruntă cu o masivă scădere demografică.

„Creşterea natalităţii este o prioritate pentru mine şi toţi colegii coaliţiei de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică. Programul pentru sprijinirea cuplurilor infertile funcţionează deja la Ministerul Familiei, însă, toate familiile au nevoie de susţinere şi după ce vin pe lume copiii. La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu Ministerul de Finanţe, lucrăm la programe dedicate creşterii natalităţii şi susţinerii familiilor”

a declarat Ministrul Familiei și Egalității de Șanse, Gabriela Firea