Ce funcții va avea noul buletin cu cip și de când va fi disponibil

Noul buletin cu cip, de mărimea unui card bancar, va fi disponibil din luna august. Actul de identitate electronic include imaginea facială și amprente, dar are și diverse funcții. Copiii pot avea, în premieră, buletin electronic de la vârsta de 12 ani, nu 14 cum e acum sau îl pot avea și mai devreme, indiferent de vârstă, dar la solicitarea părinților, făcând o cerere. Taxa pentru noul act de identitate va fi în jur de 100 de lei.

Din luna august, românii vor putea alege cartea de identitate electronică cu cip, care va fi de mărimea unui card bancar și va avea elemente de securitate suplimentare, ca în Belgia sau Germania. În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei.

Direcția pentru Evidența Persoanelor lucrează deja la proiectarea noului act, iar primul buletin electronic va fi emis anul acesta, pe 2 august. Cei ce nu doresc un document cu CIP, pot opta pentru buletinul simplu, doar că nu vor mai putea călători în baza lui în afara granițelor.

Posesorii noului buletin electronic vor avea unele avantaje. Persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță . Oficialii MAI susțin că noul
buletin ne va scăpa de mersul la ghișeu, pentru că va conține o cheie criptografică și astfel ne vom putea loga în sistemele informatice ale statului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea