„În Europa direct prin Râmnicu Sărat”

Din luna mai, Uniunea Europeană este mai aproape de râmniceni. Municipiul Râmnicu Sărat și-a câștigat dreptul de a fi unul din cele 26 de centre de informare și implicare „Europe Direct” din România. Centrul îşi propune să aducă la un loc mai mulți parteneri locali precum Instituții de învățământ, Instituții publice, organizații de tineret și voluntariat, mass-media, mediul de afaceri, creând o conștiință europeană comunității râmnicene.

Centrul „Europe Direct Râmnicu Sărat” și-a început povestea la 01 mai 2021, odată cu semnarea contractului de finanțare. Municipiul devenind unul din cele 28 de Centre din România, care va reprezenta în perioada următoare un punct de informare cu privire la viața și activitatea instituțiilor Uniunii Europene și cu referire la activități care își propun să implice activ întreaga comunitate.

Deși Centrul este înființat doar de câteva zile, până în prezent au avut loc 35 de activități.

Primele activități ale centrului au fost desfășurate de Ziua Europei, atunci când instituțiile de învățământ din municipiu au organizat activități tematice, de promovare a simbolurilor Uniunii Europene, de celebrare a cetățeniei europene, valorificând creativitatea și informațiile cadrelor didactice și ale elevilor. O mobilizare exemplară, care a generat 35 de activități, motiv pentru care le mulțumesc tuturor cadrelor didactice și conducătorilor unităților care s-au implicat în promovarea unor evenimente.” informează coordonatorul Centrului Europe Direct Râmnicu Sărat, Florin Ceparu.

Lunar, se vor desfășura activități în care sunt incluse unitățile de învățământ, instituțiile publice din municipiu, organizațiile de tineret și voluntariat, precum și simpli cetățeni, care vor să adere la ideile centrului.

Ne propunem totodată să selectăm 30 de voluntari din comunitate, în special elevi de liceu, care să susțină desfășurarea activităților, iar apelul va fi în curând lansat. În calitate de coordonator al Centrului Europe Direct Râmnicu Sărat, îmi doresc să aducem multă culoare și implicare în comunitate, iar râmnicenii să se adreseze centrului pentru problemele și temele legate de Uniunea Europeană și oportunitățile pe care le pune la dispoziție. Suntem fiii României, însă deopotrivă ai Europei, iar acest fapt ne produce o sumedenie de posibilități, de care trebuie să devenim conștienți.” precizeză sursa menționată

Coordonatorul Centrului dorește ca în curând să amenajeze un sediu, să îl doteze cu echipamentele necesare desfășurării activităților și nu în ultimul rând să compună o echipă extinsă și un plan de evaluare și monitorizare a activităților.


Centrele Europe Direct sunt administrate de Comisia Europeană și joacă un rol esențial în informarea constantă a populației cu privire la politicile și valorile Uniunii Europene, reprezentând o punte de legătură între instituțiile UE și cetățeni.

Persoanele care doresc mai multe informații sau care vor să fie la curent cu activitatea centrului, pot urmări pagina de facebook Europe Direct Râmnicu Sărat .