Mici, dar cu probleme mari. Drama prin care trec şase fraţi dintr-o localitate buzoiană.

În timp ce alţi copii primesc de ziua lor jucării, dulciuri sau haine,  şase fraţi din satul Stăncești, judeţul Buzău, nici nu îndrăznesc să spere la acestea şi nu vor altceva decât un  acoperiş decent deasupra capului. Ei locuiesc într-o casă veche de peste 100 de ani, cu acoperişul şubred, ce riscă să se prăbuşească în orice moment. Insă aceasta nu e singura problemă cu care se confruntă micuţii, tatăl lor este grav bolnav, iar deseori sunt puşi în situaţia în care nu au ce pune pe masă. Copiii au doar un rând de haine pe care le spală zilnic şi le usucă pe sobă, pentru a putea merge la școală în ziua următoare.

Familia Toma din satul Stăncești, judeţul Buzău, are şase copii ce trăiesc în condiţii greu de imaginat.  Deşi dreptul la educaţie este un act sută la sută normal, Traian, băiatul cel mare, în vârstă de 20 de ani şi Ionuţ, de 18 ani, nu au avut posibilitatea să meargă la liceu, iar acum cei doi fraţi muncesc cu ziua prin sat.

Cele două fetiţe, Ionela, de 15 ani şi Alexandra, în vârstă de 12 ani, sunt eleve la şcoala gimnazială din localitate. Pentru o perioadă scurtă de timp, surorile au urmat cursuri de teatru, dar au fost nevoite să le abandoneze din cauza lipsei banilor.

Familia din Stăncești mai are şi un băieţel, Marin, de 11 ani, legitimat la Clubul de Rugby din Buzău, etapa junior. Cum necazurile se ţin lanţ, acesta a renunţat din cauza unor afecţiuni medicale care îi cauzau pierderea temporară a cunoştinţei. De cele mai multe ori, era preluat de ambulanţă.

Cât timp şcoala s-a desfăşurat în mediul online, copiii nu au avut posibilitatea să participe la cursuri din pricina faptului că nu au laptop sau tableta şi nici internet.

Pe lângă cei şase copii, familia Toma are grijă şi de nepoţica lor, Maria, care are doar patru ani. Micuţa nu îşi cunoaşte mama. În urmă cu trei ani, femeia a plecat să lucreze în municipiul Buzău şi nu s-a mai întors. De atunci Ioana, bunica ei, o îngrijeşte pe Maria ca pe propria ei fiică.

Copila are nevoie de consultaţii şi îngrijiri medicale. Aceasta are probleme oftalmologice, insuficenţă renală, dar şi o afecţiune a piciorului stâng. Maria se află în evidenţa Protecţiei Copilului, iar periodic, asistenţii sociali efectuează vizite pentru a verifica starea în care se află micuţa.

Necazurile nu se opresc pentru familia Toma, în urma cu trei ani, Dumitru, soţul Ioanei, s-a îmbolnavit de hepatită, iar din cauza problemelor financiare, nu a reuşit să urmeze un tratament pentru a ţine boala sub control, aceasta a avansat cu rapiditate, iar starea barbatului se înrăutăţeşte pe zi ce trece.

De acest caz a aflat şi Alexandru Bîrlădeanu, un tânăr militar din Buzău, care a fost impresionat de situaţia familiei Toma şi de condiţiile în care aceasta trăieşte şi a iniţiat o campanie de ajutorare.

În acest fel, militarul a strâns suma de 15.000 de lei, iar alături de el, pe acest drum, au pornit şi cei trei membri ai conducerii Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Buzău (AMVVD), care şi-au donat indemnizaţia pe luna mai, aferentă Legii Veteranilor din Teatrele de Operaţii.

Familia Toma are nevoie de o locuinţă în care să îşi crească micuţii în condiţii decente. Din acest motiv, militarii, cu banii pe care i-au strâns, le vor cumpăra o casă situată în apropiere de actuala lor locuinţă.

Până în acest moment, cei patru militari, cu inimă mare, fac eforturi să ofere un trai mai bun familiei Toma din satul Stăncești şi aşteaptă şi alte persoane să se alăture campaniei, iar împreună să ofere micuţilor haine, alimente sau sprijin financiar.