ACTIVITATEA TÂRGURILOR DE ANIMALE VII DIN JUDEŢUL BUZĂU ESTE SUSPENDATĂ. Iată motivele

Târgurile de animale autorizate sanitar veterinare de pe raza Județului Buzău vor fi închise pe o perioadă nedeterminată. Decizia a fost luată din cauza evoluției explozive și extinderea pestei porcine africane.

Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, este interzisă organizarea aglomerării de animale de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii.

Orice semn de boală la porci va fi notificată obligatoriu medicului veterinar teritorial. Descoperirea oricărui cadavru de porc, indiferent de cauza presupusă sau cunoscută a morții, va fi notificată obligatoriu medicului veterinar teritorial.

În ceea e privește eventualele mortalități înregistrate în propria gospodărie, abandonarea, îngroparea, eviscerarea, tranșarea, transportul, cadavrelor de porci sau hrănirea animalelor carnivore cu cărnurile provenite de la cadavre sau orice altă intervenție umană asupra cadavrelor, exceptând măsurile dispuse de DSVSA Buzău este interzisă și sancționată contravențional sau chiar penal.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic„. informează DSVSA Buzău

Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, se pedepsește cu închioare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.