Biblioteca Municipală „Corneliu Coposu” a marcat 170 de ani de la nașterea lui I. L. Caragiale

Biblioteca Municipală „Corneliu Coposu”, din Râmnicu Sărat, a marcat, vineri dimineață, împlinirea a 170 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale printr-o serie de activități la care au participat elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”.

“În curând se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale. Biblioteca Municipală „Corneliu Coposu” împreună cu elevii clasei a v-a de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, însoțiți de doamna profesoară Lăptoiu Daniela au marcat acest eveniment prin vizionarea unui PowerPoint cu viața și activitatea marelui dramaturg.

Copiii au participat la dezbateri legate de operele „Dl. Goe”, „Bubico” și „Vizita”.

Informează reprezentanții Bibliotecii “Corneliu Coposu”

În privinţa datei de naştere a lui Ion Luca Caragiale au fost vehiculate mai multe informaţii. Potrivit amintirilor sale, s-a născut „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie”. Certificatul de botez, descoperit în Arhivele Statului, menţionează că marele scriitor s-a născut pe 1 februarie 1852, în satul Haimanale, județul Dâmbovița. A fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist.

În zorii zilei de 9 iunie 1912, I. L. Caragiale a murit subit în locuința sa de la Berlin, din cartierul  Schoneberg, bolnav fiind de arterioscleroză.

Rămășițele pământești sunt expuse în capela cimitirului protestant Erster Schoneberger Friedhof și depuse, la 14 iunie, în cavoul familiei, în prezența lui Gherea, a lui Delavrancea și a lui Vlahuță.

Cinci luni mai târziu, la 18 Noiembrie, sicriul cu rămășițele sale pământești a fost adus la București și la 22 noiembrie 1912, s-a făcut înmormântarea la cimitirul Șerban Vodă.

Cortegiul funerar, format la biserica Sf. Gheorghe, a făcut un ocol prin fața Teatrului Național și a continuat apoi drumul până la cimitir, în fruntea miilor de bucureșteni care au luat parte la această solemnitate aflându-se toți marii scriitori ai timpului: Alexandru Vlahuță, Mihai Sadoveanu, Emil Gârleanu, Cincinat Pavelescu, Ovid Densușianu, Corneliu Moldovan, Șt. O. Iosif.