A început oficial recensământul populaţiei şi locuinţelor. Românii vor avea o zi liberă

Marţi a început oficial recensământul populaţiei şi locuinţelor din România, iar în prima etapă, care se va desfăşura în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Statistică va prelua baze de date de la celelalte instituţii ale statului. În prima etapă, cetăţeanul are posibilitatea să se auto­recen­zeze, pri­mind o zi liberă de la ser­viciu, fie că lucrează la stat sau la privat.

Recensământul populaţiei şi al gospodăriilor începe din 1 februarie și va dura până în luna iulie. Pentru început, Institutul Naţional de Statistică va colecta date de la autorităţi şi instituţii publice, si în premieră şi de la instituţii private.

Preluarea datelor din surse administrative este o etapă premer­gătoare contactului populaţiei cu recensământul propriu-zis şi care se desfăşoară în două etape. În prima etapă, cetăţeanul are posibilitatea să se auto­recen­zeze, pri­mind o zi liberă de la ser­viciu, fie că lucrează la stat sau la privat.

În a doua etapă, recen­zorul vizitează adresele unde nu s-a produs autorecen­zarea, ex­clusiv cu folosirea tabletei. Este pri­mul recensământ digitalizat 100% din România“, a declarat pentru ZF Cătălin Raiu, directorul de comunicare al Institutului Naţional de Statistică.

Următoarele etape prevăzute în cadrul RPL sunt:

  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Chestionarul adoptat de Guvern este structurat pe mai multe secţiuni şi conţine întrebări simple despre fiecare persoană în parte. Dar va fi, în premieră, şi o intrebare legată de efectele pandemiei.

Chestionarul Recensământului va fi accesibil în nu mai puţin de zece limbi, inclusiv ale minoritaţilor naţionale. Iar Institutul Naţional de Statistică mizează pe simţul civic al românilor pentru a garanta reuşita lui. Asta chiar dacă cei care refuză să participe pot primi amenzi. România are termen limită până în decembrie publicarea Recensământului, altfel riscă, la nivel european, o procedură de infrigement.