Tragedie la Râmnicelu. Doi copii suspecți de meningită, au murit. Subprefecții județului Buzău, au fost astăzi prezenți în comună

Doi copii cu vârstele cuprinse între un an și trei ani, din comuna buzoiană Râmnicelu, au decedat zilele trecute, aceștia fiind diagnosticați ca suspecți de meningită. În ambele cazuri, părinții minorilor au refuzat prelevarea de teste pentru stabilirea exactă a unui diagnostic. Astfel de tragedii au loc și în urma unor atitudini reticente a oamenilor față de sistemul sanitar și, de multe ori, aceștia se prezintă târziu la medic atunci când au probleme de sănătate. În acest sens, Instituția Prefectului Județului Buzău, a inițiat, miercuri dimineață, o întâlnire în comuna Râmnicelu, la care au participat cei doi subprefecți Gabriel Ilie și Cristea Constantin, specialiști DSP, primarul comunei, consilierii locali și Poliția Râmnicu Sărat.

Primul caz de îmbolnăvire a fost constatat la un copil de trei ani, care a fost internat la spitalul Municipal Râmnicu Sărat, având insuficiență respiratorie acută și dureri de cap. Din nefericire, în mai puțin de 12 ore minorul a decedat.

Al doilea copil, în vârstă de doar un an a fost transportat la spitalul din Râmnicu Sărat, având ca suspiciune de diagnostic o infecţie cu meningococ, însă părinții au refuzat internarea minorului, iar din cauza evoluției rapide a bolii, micuțul a murit.

În urma acestor tragedii, cei doi subprefecți ai Județului Buzău, Gabriel Ilie și Cristea Constantin, au inițiat și participat, astăzi, 2 Februarie 2022, la o întâlnire în comuna Râmnicelu, ce a avut drept scop conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor.


Subprefectul Gabriel Ilie, le-a explicat oamenilor că e vital ca aceștia să colaboreze cu medici și să se prezinte la spital atunci când starea de sănătate, a lor sau a copiilor lor, nu este bună, cerându-le, totodată, să accepte să le fie prelevate teste sau analize medicale pentru stabilirea exactă a unui diagnostic.

În calitate de subprefect al județului Buzău, am fost prezent astăzi în comunitatea de la Râmnicelu, alături de specialiști din Direcția de Sănătate Publică, de medicii de familie din comună, de asistenții comunitari și reprezentanți ai Primăriei.
Întâlnirea a fost inițiată de Instituția Prefectului, în contextul în care s-a constatat că oamenii din această localitate au o atitudine reticentă față de sistemul sanitar și, de multe ori, se prezintă târziu la medic atunci când au probleme de sănătate, ceea ce poate genera adevărate tragedii.
Alături de specialiștii din Direcția de Sănătate Publică Buzău, avându-i în sprijin și pe reprezentanții comunității din Râmnicelu, le-am explicat oamenilor că e vital să se prezinte la spital atunci când starea de sănătate, a lor sau a copiilor lor, nu este bună, cerându-le, totodată, să accepte să le fie prelevate teste sau analize medicale pentru stabilirea exactă a unui diagnostic.
Mesajul Instituției Prefectului – Județul Buzău a fost fără echivoc, în sprijinul oamenilor, dar și de conștientizare a comunității din Râmnicelu că trebuie să colaboreze cu autoritățile medicale, să accepte procedurile și recomandările specialiștilor, atunci când apar probleme de sănătate, subliniind, totodată, că există o preocupare permanentă a instituițiilor statului ca fiecare cetățean, la nevoie, să beneficieze de îngrijiri medicale.
A transmis Gabriel Ilie, subprefectul Județului Buzău

În prezent, Direcția de Sănătate Publică Buzău desfășoară o ancheta epidemiologică, iar în funcție de rezultate, se va stabili un diagnostic și cauza morții celor doi micuți.