Patrioții români, martiri ai penitenciarului de la Râmnicu Sărat, comemorați sâmbătă dimineață

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, a avut loc la Râmnicu Sărat comemorarea ţărăniştilor care au  îndurat  martiriul „închisorii tăcerii”: Corneliu Coposu, Ion Mihalache, Ion Diaconescu, Victor  Pogoneanu, Camil  Demetrescu, Ioan Puiu şi alţii, mulţi dintre ei exterminaţi în acest lagăr al  morţii. La eveniment au participat membrii Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache, primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, viceprimarul Florian Nicolae, consilieri locali, și oameni de cultură.

Evenimentul In memoriam, sub egida Asociației de dezvoltare pentru România, președinte de onoare Iuliana Gorea Costin, în parteneriat cu Asociația Obștească “Monumentum”, a început de la ora 09:30 cu o depunere de coroane la Troița din centrul Municipiului Râmnicu Sărat și la statuia Seniorului Corneliu Coposu, iar de la ora 11:45, la penitenciarul denumit si „Închisoarea Tăcerii” a avut loc slujba religioasă oficiată de trei preoți.

Tot în cadrul acestui eveniment, în incinta Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat, a avut loc Expozitia „Monumentele Basarabiei furate”, care reflectă monumentele românești din Basarabia distruse în perioada sovietică.


Manifestările comemorative au fost urmate de o întrunire a Asociației de Dezvoltare pentru România, în cadrul căreia, președintele de onoare al Asociației, Iuliana Gorea Costin, i-a înmânat primarului Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, distincția „100 de ani a Ziariștilor Profesioniști din România” și harta României Mari.