Activitate de construire de parteneriate implementată în Râmnicu Sărat, de Asociația de Tineret ONIX, cu participarea a 9 State Europene

În perioada 26 Octombrie – 06 noiembrie 2023, Asociația de Tineret ONIX a coordonat o activitate de construire de parteneriate Europene, ONIX EUROPE NETWORK PBA, în cadrul primei sesiuni de lucru din Acreditarea obținută prin programul Erasmus Plus în domeniul tineretului.

Au luat parte 30 de lucrători de tineret din România, Malta, Portugalia, Italia, Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, Republica Moldova și Armenia, care timp de 10 zile au construit noi idei de proiecte, au dezbătut tematici de interes național și european în domeniul tineretului, au derulat sesiuni de lucru interculturale, au participat la conferințe cu tineri, voluntari și decidenți din Râmnicu Sărat, au vizitat Parlamentul României și au utilizat în procesul de lucru metode și instrumente de educație non-formală, precum: cafenea publică, debate, open space, workshop, Photovoice, seminar, conferință, teambuilding.

„Printre cele mai interesante subiecte și activități dezbătute amintim: – Photovoice – Lucrul local cu tinerii în 9 state – în 30 de imagini sugestive + expoziție – Open space – Ce așteptăm de la un european, ce oferim și ce căutăm? Care sunt grupurile țintă ale organizațiilor implicate, care le sunt nevoile și care este impactul local al organizațiilor partenere? Ce activități, oportunități, programe derulează partenerii? Cum implicăm tinerii cu oportunități reduse și în ce constă procesul de integrare? – Debate – pe următoarele moțiuni: Tinerii ar trebui să desfășoare minim 3 ore de activități extra-școlare în fiecare săptămână! În vederea reducerii poluării, mașinile ar trebui să nu circule timp de 7 zile pe săptămână! – Prezentare: competențele Youthpass generate tinerilor, diferențele dintre educația formală, non-formală și informală, impactul celor 3 forme și modalități de implementare, ciclul de viață al unui proiect, formularea obiectivelor SMART, importanța facilitării grafice în procesul de lucru și evaluare a rezultatelor, ș.a. – Workhsop: scrierea a 4 proiecte de parteneriat în cadrul programului Erasmus Plus – Cafenea publică: Nevoi și situație locală în fiecare comunitate în următoarele domenii: Educație, Dezvoltare personală și profesională, participare publică, social și incluziune socială. – Bazar de metode alternative: au fost generate 3 noi metode de învățare: Strategii de dezvoltare durabilă în lucrul cu tinerii, Scriere creativă și identificarea a minim 35 de alte metode de lucru utilizabile în lucrul cu tinerii. – Seri interculturale, tradiționale, treasure hunt cultural la Siriu și Brașov, vizita Parlamentului României și a Muzeului Satului – Dimitrie Gusti, București. „

transmite Florin Ceparu, președintele Asociației de Tineret ONIX

Următoarea întâlnire a rețelei va avea loc în luna martie 2023, tot în Râmnicu Sărat, la care sunt așteptați să ia parte, de data aceasta la un curs de formare pe teme de management al proiectelor de parteneriat, alți 30 de delegați de tineret din minim 10 state. La finalul procesului de lucru, fiecare participant a primit un Certificat Youthpass, cuprinzând toate competențele dobândite pe perioada proiectului.