Colectarea deșeurilor, prioritatea administrațiilor locale

Implementarea unui sistem eficient de colectare a deșeurilor reprezintă o prioritate pentru administrațiile locale buzoiene. Ieri, la sediul Primăriei municipiului Râmnicu Sărat, a avut loc o întâlnire în cadrul căreia a fost supusă atenției una dintre cele mai importante teme privind gestionarea deșeurilor pentru a asigura un mediu sănătos și în siguranță.

La eveniment au fost prezenți primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre, primarii comunelor din zona Râmnicului, care au venit cu propuneri și soluții pentru a îmbunătăți sistemul de gestionare a deșeurilor.

Ieri am discutat din nou (și pentru a câta oară?!) despre una din cele mai dificile teme ale administrațiilor locale și ale societății, în general! Problema colectării deșeurilor în localitățile noastre ne preocupă în egală măsură pe toți factorii implicați, primării, Consiliul Județean și operatorii economici care efectuează acest serviciu. Obiectivul tuturor este acela de a păstra un mediu cât mai curat, cheltuind sume tot mai mici, pe măsură ce colectăm selectiv și creștem cantitățile de deșeuri reciclabile valorificate.

transmite primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan

Prin intermediul acestei întâlniri, primarii au reușit să identifice soluții comune și să stabilească un plan de acțiune pentru a rezolva această problemă. Secretarul General al Județului Buzău, Laurențiu Gavrilă, prezent la eveniment, a prezentat etapele și calendarul prin care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “ECO Buzău 2009” va deveni operativă pe raza județului, moment în care întregul proces de colectare a deșeurilor, fie cele menajere, reciclabile sau biodegradabile, va fi făcut la alt nivel.

România a fost sancționată cu o sumă extrem de mare pentru neconformarea măsurilor de mediu impuse de Uniunea Europeană și plătește penalități pentru fiecare zi de întârzieri în implementarea măsurilor. În aceste condiții un rol extrem de important le revine cetățenilor care trebuie să respecte regulile de colectare la nivelul fiecărei localități.