Ziua Independenței Naționale a României. Ceremonie militară și religioasă la Râmnicu Sărat

Ziua Independeței Naționale a României a fost sărbătorită vineri, 10 mai, la Râmnicu Sărat.  Festivitățile au început de la ora 11:00, la Monumentul  Eroilor din Cimitirul “Eternitatea”, cu ceremonia militară și religioasă, ce a fost urmată de alocuțiuni ale autorităților locale, județene și din partea comandantului garnizoanei Buzău.

La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului României, Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat, Primăriei Municipiului Buzău, Consiliului Județean Buzău, Instituția Prefectului Județului Buzău, Garnizoana Buzău, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, A.N.V.R-filiala Buzău, A.N.C.M.R.R- filiala Buzău, Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”- filiala Buzău, A.R.P.IA- filiala Buzău, Asociația Parașutiștilor “Șoimii”, A.C.M.R.R – filiala Buzău, A.O.R.R- filiala Buzău, IPJ Buzău, Centrul Multifuncțional de Pregătire  Schengen Buzău, ISU Buzău, IJJ Buzău, Direcția Județeană  de Telecomunicații Speciale Buzău, Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”.

Ziua Independenţei Naţionale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai, declarată zi de sărbătoare naţională prin Legea nr.189/2021. Unul dintre cele mai importante motive care a stat la baza actului normativ a fost reluarea tradiţiei istorice din anii 1866-1947, perioadă în care ziua de 10 mai era sărbătorită drept Zi Naţională a României.

La 10 mai 1877 domnitorul Carol I promulgă Declaraţia prin care s-a proclamat Independenţa de Stat a României de către Senat şi Adunarea Deputaţilor, rezultatul unor eforturi îndelungate de a pune capăt suzeranităţii otomane. Cu o zi mai devreme, la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu ministrul de externe la acea vreme declara că România este o naţiune independentă şi suverană