CUM NE PREGĂTIM PIELEA PENTRU EXPUNEREA LA SOARE. Iată ce spun specialiștii și ce recomandă

Zilele calde de vara au venit cu pasi repezi, iar pielea trebuie pregătită şi ea pentru întâlnirea cu soarele, pentru a evita arsurile şi alte complicaţii nedorite. Cum ar trebui să ne pregătim pielea pentru contactul cu razele soarelui, în lunile de vară? Ce alți factori pot cauza afecțiuni ale pielii ? La aceste două întrebări, dar și la altele, ne oferă răspunsuri dr. Andi Cristian Rizoiu, medic dermatolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Expunerea la soare să se facă dimineața, foarte devreme şi seara, târziu, după ora 17, chiar 18.
Persoanele cele mai vulnerabile sunt copiii până la vârsta de 5 ani şi persoanele adulte, cu vârsta peste 50 de ani. Există o idee, care nu este greşită în totalitate, că un copil are nevoie de foarte mult soare pentru a-şi fixa calciul în oase, însă nu trebuie exagerat cu expunerea copilului la soare.

Este suficient ca micuții să fie expuși o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 minute de trei ori pe săptămână, nici măcar în fiecare zi,  în lunile de vară, această expunere fiind suficientă pentru a se fixa calciul în oase. De asemenea şi la vârstnici, este importantă expunerea la soare pentru că previne osteoporoza.
Soarele, pe lângă efectele negative, are şi efecte pozitive şi anune, expunerea la soare creşte foarte mult nivelul de serotonină, care este hormonul fericirii.

Cea mai importantă soluție pentru a preveni apariţia arsurilor solare este aceea de a folosi din abundenţă creme fotoprotectoare, cu factor de protecţie cât mai mare.

Este recomandată purtarea şepcilor, a pălăriilor cu borduri largi, şi purtarea ochelarilor cu filtru UV este indicată pentru ochi: ne protejăm pielea dar să nu uităm de partea oculară.

Loţiunile de protecţie ar trebui să fie cumpărate numai din farmacie, nu de la tarabă, nu de pe plajă, de la vânzătorii ambulanţi, pentru că cele cumpărate din farmacie au avizul Ministerului Sănătăţii, sunt studiate clinic, înainte de a fi comercializate.

Pielea feţei este mai sensibilă, comparativ cu pielea prezentă pe restul corpului, în principal din cauza faptului că este mai subţire, motiv pentru care şi îngrijirea tenului necesită o atenţie suplimentară.

Se recomandă folosirea gelurilor de curăţare, care sunt destinate exclusiv la nivelul feţei și trebuie evitate săpunurile care usucă faţa, contribuie la generarea unor leziuni acneiforme sau agravează leziunile deja preexistente.

Un SFP 30 asigură o protecţie de 97%, un SFP 50 asigură o protecţie de 99%, SFP-ul peste 50 plus, este mai mult o chestiune de marketing.

Pentru a fi protejați de soare nu trebuie să apelăm la un produs cu factor de protecţie solară 50 plus, ci este suficient să aplicăm un produs de fotoprotecţie cu factor 30.

Pielea feţei este mai sensibilă, comparativ cu pielea prezentă pe restul corpului, în principal din cauza faptului că este mai subţire, motiv pentru care şi îngrijirea tenului necesită o atenţie suplimentară.

Trebuie să folosim aici gelurile de curăţare, care sunt destinate exclusiv la nivelul feţei, să evităm săpunurile care usucă faţa, contribuie la generarea unor leziuni acneiforme sau agravează leziunile deja preexistente, mă gândesc la de dermatită seboreică care poate fi agravată de folosirea săpunurilor, deci pacientul trebuie să folosească, din farmacie, agenţi de curăţare la nivelul feţei şi să folosească bineînţeles creme fotoprotectoare cu factor de protecţie minimum 30. Un SFP 30 asigură o protecţie de 97%,, un SFP 50 asigură o protecţie de 99%, SFP-ul peste 50 plus, este mai mult o chestiune de marketing.

Așadar, pentru a fi protejaţi de soare nu trebuie să apelăm la un produs cu factor de protecţie solară 50 plus, ci este suficient să aplicăm un produs de fotoprotecţie cu factor 30. Dacă discutăm despre persoane, pacienţi cu anumite afecţiuni dermatologice, cum ar fi lupusul eritematos, atunci este indicată folosirea unui factor de protecţie cât mai înalt.

De asemenea, în special la nivelul feţei, aceste creme trebuie să fie aplicate cu regularitate, din două în două ore, dacă persoana respectivă nu intră în apă, iar dacă intră în apă, cât mai des cu putinţă. 

Este foarte important ca înainte de expunerea la soare, cu câteva zile înainte, să folosim un agent exfoliant pentru ca pielea să capteze în alt mod razele solare, bronzul să fie uniform.

Este indicat ca epilarea să se facă nu în ziua anterioară expunerii la soare, ci măcar cu 2-3 zile înainte, pentru ca porii să nu fie deschisi, pentru a nu se crea nişte leziuni inflamatorii care, în contact cu soarele, să pigmenteze locul respectiv.”

Sursa: Spitalul Buzău.ro