Nea Marin, la Râmnicu Sărat. Cântece, jocuri si obiceiuri în cadrul festivalului “Izvorul Talentelor”

Municipiul Râmnicu Sărat a fost, în acest weekend, gazda celui mai important concurs denumit “Festivalul Național Izvorul Talentelor”, desfășurat în sala de spectacole a Centrului Cultural “Florica Cristoforeanu”. Evenimentul, aflat la prima ediție, a adus pe scenă peste 300 de concurenți talentați, inclusiv soliști vocali, instrumentiști și ansambluri folclorice atât din țară, cât și din străinătate.

Timp de trei zile Râmnicu Sărat a fost capitala folclorului românesc, astfel, de vineri și până duminică au răsunat cântecele şi ropotul dansurilor populare.

Primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan


Primele două zile de festival au fost dedicate secțiunii interpretare a soliștilor vocali, grupurilor vocale și instrumentelor. Ultima zi a debutat de la ora 10:00 cu parada ansamblurilor populare în zona centrală a orașului, unde au fost prezenți primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, președintele Asociației Coregrafilor din România, Marin Barbu, managerul Centrului Cultural “Florica Cristoforeanu”, Rafaela Predonescu, organizatorul evenimentului, Gabriela Popa, membrii juriului și concurenți.




După paradă, concursul a continuat la Centrul Cultural, “Florica Cristoforeanu”, unde pe scenă au evoluat ansambluri folclorice din România, cu momente de muzică și dans tradiționale românești și obiceiuri populare.

Juriul prezent la festival a fost ales cu multă atenție astfel, președintele juriului a fost binecunoscutul maestru coregraf Marin Barbu. De asemenea, din juriu a făcut parte și îndrăgitul solist de muzică populară Grigore Gherman, la fel de iubit de copii și foarte îndrăgit în lumea festivalurilor și a artiștilor. Un alt jurat a fost Ana Maria Botezatu, solistă de muzică populară din județul Vrancea.
La masa juriului a fost și Dya, o îndrăgită solistă de muzică pop dance și R&B care a venit tocmai de la Vatra Dornei și are un palmares foarte bogat în lumea muzicală. De asemenea, tot în juriu a fost si Lorena Oltean, realizator de emisiuni la radio Antena satelor. Un alt jurat extrem de important, Florian Mihai, dirijor, profesor de muzică și instrument, textier, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Nu în ultimul rând, la masa juriului, s-a aflat și Alexandru Neacșu care a venit special de la Roma, pentru acest eveniment.

În timpul concursului, președintele Asociației Coregrafilor din România, Marin Barbu, a avut parte de o surpriză oferită de organzatori, cu ocazia împlinirii vârstei de 66 de ani.

Festivalul concurs-național “Izvorul talentelor” 2024, a fost organizat de Gabriela Popa în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat și Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”