Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării’, tema ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat a IICCMER. Luni a avut loc deschiderea oficială

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și primăria Municipiului Râmnicu Sărat au deschis oficial programul Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, ediția a XIV, care se desfășoară în perioada 22-26 august și are ca temă, anul acesta, ,,Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării’’.  

Deschiderea oficială și întâlnirea cu presa a avut loc luni dimineață la Complexul Brâncovenesc din Municipiul Râmnicu Sărat, eveniment la care au participat Consilierul de Stat Cătălina Galer (Administrația Prezidențială), Secretarul de Stat Irina Dumitrița Solomon (Cancelaria Prim-ministrului), Deputatul Alexandru Muraru (Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei), Sorin Cîrjan (Primarul Municipiului Râmnicu Sărat), Deputatul Gabriel Avramescu, Daniel Marian Țiclea (Prefectul Județului Buzău), Profesorul universitar Daniel Șandru (Președinte Executiv  IICCMER) și studenți.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat – Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării’’ este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist.


Participanţii vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european. 

În data de 23 august va avea loc o depunere de coroane în incinta Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat, cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului.

De asemenea, printre dezbaterile incluse în program şi care sunt deschise presei se numără „Vocile exilului şi sensul libertăţii”, la care va participa ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, alături de preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Dinu Zamfirescu, prof univ dr Michael Shafir de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, preşedintele Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, prof univ dr Doru Tompea, şi Liviu Tofan, fost director-adjunct al Radio „Europa Liberă”.

În ultima zi a evenimentului, 26 August, va avea loc lansarea „Documentului Programatic referitor la Promovarea Politicilor Memoriei despre Regimul Comunist prin Centrul Educaţional privind Comunismul în România.