“DOAMNE DE 10, POVEȘTI DE 10”. Interviu cu creatoarea de modă Sonia Trifan

S-a născut în Moldova, la Huși, un oraș aproape de frontiera țării, loc în care a copilărit până la vârsta de 14 ani. Își amintește cu emoție de perioada adolescenței, de altruismul bunicii sale și ne-a mărturisit cu ochii în lacrimi că familia reprezintă totul pentru ea și, datorită educației primite de la părinții săi, este omul de astăzi. A avut parte de suferință, de uși închise, de multe nopți nedormite și muncă neremunerată, însă toate acestea au facut-o mai puternică și au motivat-o să lupte pentru visul ei, și a reușit. Anul acesta a împlinit 15 ani de activitate în domeniul modei, timp în care a avut multe colaborări cu persoane publice din România, totodată a fost și consilier de imagine pentru Prințesa Lia. Ce planuri are pentru perioada următoare, care sunt tendințele în modă și cum a fost experiența la Râmnicu Sărat, aflați chiar de la Sonia Trifan, în Interviul “DOAMNE DE 10, POVEȘTI DE 10”

Reporter: Care este locul în care ai copilărit? Cum a fost Copilăria ta, dar adolescența?

Sonia Trifan: Copilăria mea a fost idilica, dacă pot spune așa, aidoma ca în poveștirile lui Creangă. Am crescut în Moldova, lângă oameni curati la trup și suflet, cu principii și valori morale și mult drag de familie. Pana la vârsta de 14 ani, am crescut în orașul meu natal, Huși, apoi, am făcut liceul în Iași. Toată perioada copilăriei și adolescentei a fost oglinda, celei care sunt eu acum…. bunătatea și altruismul bunicii, care m a crescut, devotamentul mamei mele față de familie, siguranța pe care tatăl meu mi-a dat-o…. sunt exemple care m-au urmat și m-au îndemnat sa fiu omul de astăzi. De aceea, mereu spun, că familia este totul pentru copii. Familia oferă baza educației și moralității copilului. Iubesc tot ce are legătură cu familia mea și le mulțumesc pe aceasta cale, că mi au fost mereu alături.

Reporter: Dacă te-ai întâlni astăzi cu tine, fetița de 14 ani, EA ar fi mulțumită de tine? I-ai împlinit toate visele, îi mai datorezi ceva, ceva nu ai făcut, dar EA își dorea?

Sonia Trifan: Ce întrebare frumoasă….Da, cred ca ar fi foarte mandra. De fapt, cred ca bunica mea, ar fi cea mai mandra de ceea ce eu am devenit. Și mereu, mi am dorit sa fiu cea mai buna în ochii ei și prin comportamentul meu sa o fac mândră și sa o răsplătesc pentru tot ce a făcut ea, pentru mine. Referitor la întrebarea ta, cred ca pentru fetita de atunci sunt mai mult decât mi-am imaginat ca as putea deveni. Chiar dacă eu sunt intr-o dorința continuă de a excela profesional și visele îndeplinite nasc alte vise și alte obiective.

Au fost extrem de multe nopți nedormite, muncă fără a fi remunerată, uneori uși închise, chiar dacă ți se promitea luna de pe cer

Reporter: Esti o femeie de succes și apreciată pentru munca pe care o faci zi de zi. Cum a fost drumul în carieră? Ai avut parte și de uși închise sau eșecuri?

Sonia Trifan: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Este o cariera destul de lunga, pana în prezent. Anul acesta împlinesc 15 ani de activitate în domeniul modei și 18 ani în domeniul show bizz ului. Este o cariera construita în timp, nu peste noapte. Cred ca toate lucrurile realizate și făcute încet, sunt sigure, nu ai cum greși. Mi-am dorit în primul rand sa-mi dovedesc mie, că pot, că îmi place tot ceea ce fac și că nu este o întâmplare faptul ca sunt pe acest drum. Au fost extrem de multe nopți nedormite, muncă fără a fi remunerata, uneori uși închise, chiar dacă ți se promitea luna de pe cer, dar faptul ca aveam sufletul plin de emoție, bucurie și iubire, în momentul în care îmi vedeam colecțiile defilând pe cele mai mari podiumuri de moda din România, pentru mine era totul. Atunci am înțeles ca aceasta pasiune se transformă intr-o meserie și am ales sa ma perfecționez, sa învăț și sa studiez cât mai mult.
Eu sunt genul de persoana care întotdeauna vede partea plina a paharului, și cele rele, le uit imediat. De aceea pot spune ca în toți acești ani, am fost binecuvântată pentru tot ce am trăit și pentru toate emoțiile și bucuriile dăruite prin aceasta meserie. Fără ea, nu as fi eu, Sonia Trifan.

Reporter: În continuare vorbim despre viața profesională. Ai făcut mereu ce te-a pasionat? Ti-ai urmat visul?

Sonia Trifan: Dacă pot spune ca este o rețetă a succesului, as putea spune cu siguranță că trebuie doar sa-ti urmezi visul. Dacă ai o pasiune, sa o transformi în meserie, în idee de bussines. Asa, poți fi sigur ca nu te plictisești de ceea ce faci și nu îți este greu sa stai 10 sau 14 ore la job. Lucrezi pentru visul tău. Iti creezi propria ta poveste. Susțin și încurajez întotdeauna tinerii, sa și dezvolte sau sa și descopere o pasiune și sa lucreze pentru ea. Ne petrecem prea mult timp la muncă, ca aceasta muncă sa nu fie împletită și cu bucurie.

Reporter: Ești de părere că “haina îl face pe om”?

Sonia Trifan: Din toată experienta alături de clientele mele, pot spune ca este o îmbinare între om și haină. Fără om, haina nu are valoare și fără haine, omul nu are o identitate vizuală. De aceea cred ca trebuie sa fie o armonie între om și haină. Și sa știm, ca uneori suntem judecati după ce haine purtam. Chiar dacă nu punem pret pe haine, curățenia și simplitatea tinutei este suficientă.

„Toate femeile sunt frumoase, indiferent de vârstă sau kilograme

Reporter: Din punctul tău de vedere, Ce o face pe o femeie să fie frumoasă?

Sonia Trifan: Bunătatea. Atat. În rest, toate femeile sunt frumoase, indiferent de varsta sau kilograme. Dacă ai bunatate în suflet, chipul este luminos și frumusețea se citește imediat. Fără ce purtam în suflet, și cele mai frumoase femei sunt goale.

Reporter: Ai avut întâmplări în viață care te-au doborât? Cum ai trecut peste?

Sonia Trifan: Desigur. Sunt o femeie sensibila și cu o bunatate nativă, pe care nu o pot stopa nici dacă îmi doresc. Cred foarte mult în oameni și poate de aceea am fost de multe ori rănită. Dar asta nu ma oprește, sa cred în continuare în oameni. Sa-i iubesc indiferent cum sunt ei.

Reporter: Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit de la viață?

Sonia Trifan: Cel mai frumos cadou pe care l-am primit de la Dumnezeu, este mama mea. După ce bunica mea a plecat de lângă noi, a lăsat o pe mama sa-mi fie înger, prietena și miracol.

Reporter: De-a lungul carierei tale, cu ce vedete ai avut colaborări?

Sonia Trifan: Între anii 2013 și 2017 am avut cea mai mare expunere de a lucra și colabora cu persoanele publice din acea perioada. Am asigurat tinutele asistentelor tv de la Capatos ( Bianca Drăgușanu, Daniela Crudu, Ana Maria Mocanu) timp de 5 ani, și ale altor emisiuni tv, am îmbrăcat pe Ilinca Vandici, Andreea Bălan, Ozana Barabancea, Cristina Spătar, top model internațional Claudia Neghina, Ana Maria Prodan, Oana Lis, regretata Cornelia Catanga cu care am avut o colaborare foarte lunga, Oana Brancu, Laurette, Ramona Gabor, Andreea Tonciu, Teo, Maria Cîrneci, Elena Merișoreanu, Viorica și Margherita de la Clejani cu care am avut o colaborare pe parcursul multor ani, însă și cu Alteța Sa, Prințesa Lia.

Când îmi văd creațiile expuse pe manechine în prezentările de modă, este un foc de artificii în inima mea

Reporter: În meseria ta, cea de designer de moda, care este cea mai mare satisfacție?

Sonia Trifan: Asa cum am mai spus, cea mai mare bucurie…bucurie, cred ca este prea puțin spus, este acel moment când îmi vad creațiile expuse pe manechine în prezentările de moda. Este un foc de artificii in inima mea. Atunci realizez cât de norocoasa și împlinită profesional sunt. Apoi, bucuria și mulțumirea din ochii clientelor mele, când sunt îmbrăcate cu o creație, de a mea. Si acum, după 15 ani, când primesc mesaje de mulțumire din partea clientelor, am lacrimi de fericire în ochi. Cred ca asta spune totul.

Reporter: Municipiul Râmnicu Sărat nu îți este străin. De curând l-ai vizitat. Care a fost scopul vizitei tale și Cum te-ai simțit?

Sonia Trifan: Sunt foarte fericita ca am descoperit și întâlnit oameni atat de frumoși la Râmnicu Sărat. De anul trecut am început colaborarea cu micuța mea stea, Maria Ilie și datorita ei, am ajuns și la Ramnic. Maria este pentru mine un copil atat de reușit și atat de înzestrat de către Dumnezeu cu tot ce a avut El mai bun și mai frumos, de aceea a fost o bucurie sa vin la un spectacol caritabil susținut la Râmnicu Sărat, unde Maria a avut un mini recital. Împreună cu managerul Radu Groza, (care este unul dintre top 3 manageri din industria muzicala din România) si prietena mea bună Jasmine, am susținut o din culise, pe micuța noastră stea, Maria, de care impreuna, ne ocupam și ne asiguram ca viitorul ei profesional va fi unul pe masura calităților ei vocale și scenice. Țin neapărat sa le mulțumesc din suflet doamnelor atat de frumoase, care ne au întâmpinat cu multă bucurie in orașul superb Râmnicu Sărat și sper, ca anul acesta sa organizam pt ele și un eveniment cu moda și rochii frumoase, special pt Râmnicu Sărat.

Reporter: Ce crezi că o să te facă atât de fericită încât să strigi: “CLIPĂ, OPREȘTE-TE!”?

Sonia Trifan: Wow… cred ca am trăit câteva momente de acest gen…si de fiecare data, când un vis se mai îndeplinește, îmi spun ca as vrea acolo și atunci sa rămân… Îmi place să trăiesc la maximum fiecare vis îndeplinit și fiecare moment pe care mi l-am dorit enorm. Următoarea „Clipa, oprește-te” va fi la prezentarea de moda pe care o visezi la Miami, în Statele Unite.

Reporter: Ce se poartă în anul 2023, care sunt tendințele în modă? Ce le recomanzi doamnelor și domnișoarelor?

Sonia Trifan: Întotdeauna eu am recomandat sa purtam în primul rand ceea ce ne sta bine. Nu orice este în tendințe, înseamnă că se și potrivește oricui. As sugera să ne adaptam siluetei noastre tinute basic, pe care putem sa le mai integram și în alte combinatii vestimentare. Putem cumpăra, de exemplu, tinute formate din corset și fusta sau corset și pantalon, ca apoi sa putem purta corsetul și cu alte piese vestimentare din garderoba noastră. Anul acesta se poarta accesorizarea… dacă alegem o rochie simpla, atunci o putem accesoriza cu bijuterii, clutch (plic) și încălțăminte. Sau dacă optam pentru o rochie gata accesorizata, alegem încălțămintea și bijuteriile minimaliste. Dacă va simțiți nesigure în alegerile vestimentare, va aștept mesajele voastre pe adresa mea de Facebook sau instagram, unde va stau la dispoziție cu o consultație și poate de ce nu, o idee mai bună.

Reporter: Și o ultimă întrebare: Ce planuri ai pentru perioada următoare?

Sonia Trifan: Anul acesta a venit cu foarte multe planuri și proiecte, pe care deja le-am început din prima luna a anului. Am inaugurat Scoala de manechine Sonia Trifan, unde fetite de la 6 ani pana la doamne de orice vârstă, pot învăța să meargă pe tocuri, ținută, mers scenic, au parte de o sedinta foto demna de orice vedeta internațională (make up profesional, coafura, ținute și fotograf) si ore de dans si miscare cu celebra Jasmine. În perioada următoare pregătesc o colecție extraordinara pentru a pleca în Statele Unite și urmează și alte proiecte, pe care cu siguranță le veti vedea la tv și în media.